Het belang van een visie

Bedrijven die data als speerpunt in de strategie hebben opgenomen, zien hun omzet stijgen, bieden betere klantervaringen en gaan bijvoorbeeld hun processen efficiënter inrichten. Deze bedrijven zien een allround verbeterde winstgevendheid.

Wil je hier succesvol in zijn zul je voor de organisatie een visie moeten ontwikkelen op data-gedreven werken. Een visie op een data-gedreven ontwikkeling creëer je aan de hand van in ieder geval de volgende onderdelen:

  1. Doel
   Waar ga je voor? Hoe gaat jouw bedrijf zich onderscheiden met het slim
   toepassen van inzichten uit data?
  2. Waarde
   Welke waarde ga je opleveren met jouw data-strategie? Leg je de focus op omzetgroei? Wil je efficiënter werken, ga je voor het verbeteren van de klantervaring, of anders? Hoe verhoudt deze data-strategie zich tot jouw kernstrategie?
  3. Impact
   Wat is de impact van jouw strategie op de organisatie? Kun je je doel bereiken binnen de huidige structuren van de organisatie of moeten er dingen veranderen – en zo ja, wat dan? Wie en wat heb je nodig om je doel te bereiken?

De keuze voor de data-gedreven onderneming vanuit management en directie geeft richting binnen de organisatie. Maar om mensen bij deze transformatie te betrekken is een aansprekende data-strategie noodzakelijk. Immers, zonder hen context en perspectief te bieden waarom er een verandering van denken, doen en handelen moet plaatsvinden, is de adoptie hiervan lastig zo niet schier onmogelijk.

Het draait dus om mensen en om deze te betrekken heb je een inspirerend en intrigerend verhaal nodig als lijmlaag tussen de verschillende afdelingen. Het gevaar van silo-denken ligt namelijk steevast op de loer. De kans op een succesvolle data-gedreven ontwikkeling wordt sterk vergroot wanneer iedereen beseft dat het hier gaat om een (data) mindset verandering. Er komt dus meer bij kijken dan systemen toevoegen, data verzamelen en processen opstellen. 

Wil je meer weten over het creëren van een data-gedreven visie en strategie, data-literacy programma’s en hoe je deze implementeert in de organisatie? Neem dan contact met ons op via info@dmyb.nl