16 januari 2020 | By DMYB

‘When data is the key, people will open the door’

No comments

We leven in een data tijdperk dat ons zeer veel mogelijkheden biedt om te innoveren en te groeien. De drang om data-gedreven te ondernemen is groot, net als de verwarring hoe daar te komen. De realiteit leert dat veel organisaties verzanden in silo-denken en operationele snelle oplossingen en dus uiteindelijk de boot missen. Hierdoor ontstaat er voornamelijk frustratie in plaats van de gewenste data-gedreven cultuur. Waarin ligt dan wél de sleutel tot succes? En welke koers moet je dan wél varen?

Veel bedrijven zijn vastbesloten om data-gedreven te opereren en zij investeren fors in technologie, want state-of-the-art IT-systemen en platforms lijken hiervoor het meest geschikte vehikel. Probleem is alleen dat de implementatie hiervan meestal als een operationele ‘quick-fix’ wordt aangevlogen. Zo lijkt het alsof ze grote stappen maken in de hun digitale transitie en uiteindelijk richting een data-gedreven cultuur. Maar ze zijn een aantal cruciale stappen vergeten, waardoor het streven verzandt in frustraties en silo-denken.

De mantra ‘strategie – tactiek – operatie’ kent iedereen wel, maar wordt in de praktijk erg weinig toegepast. We doen wel heel veel, maar veelal niet vanuit een visie of strategie. En met name op het gebied van data-gedreven ondernemen werkt dat dus overduidelijk niet. En laten we wel zijn, data is voor de meeste organisaties ook gewoon een complex verhaal, waarbij er meer dan voldoende legacy in de weg staat. Dan is het ook logisch dat een ‘operationele IT quick-fix’ geen data-gedreven onderneming gaat realiseren. Gefrustreerd vanwege de stagnatie is het heel menselijk om eens om je heen te kijken welke afdeling wel en welke afdeling geen bijdrage heeft geleverd. En zo krijgt het silo-denken weer een boost en drijft de organisatie weer verder af van de nieuwe wereld van data-gedreven innovatie en ontwikkeling.

Sleutel voor de data-gedreven organisatie
Wat werkt dan wél? ‘When data is the key, people will open the door’. Het begint dus bij de mens binnen de organisatie om de eerste stap te zetten. Er moet dus een gezamenlijke stip op de horizon worden gecreëerd om medewerkers onderling met elkaar te verbinden, hen te voorzien van context en perspectief. Gezien alle frustraties rondom de eerdere ‘dataprojecten’ zal een aanzienlijk aantal medewerkers terughoudend zijn. Niet meegaan in de nieuwe wereld van data-gedreven ondernemen is op de lange termijn niet bevorderlijk voor innovatie, ontwikkeling en continuïteit van de onderneming. Er moet dus een paradigma shift worden gerealiseerd.

Een goede doordachte datastrategie is dan ook onontbeerlijk. Maar proefondervindelijk vaststellen dat de ingezette koers kans van slagen heeft, moet ook gebaseerd zijn op een plan rondom data-governance en master data management; en om deze later in te bedden in de operationele organisatie.

Het begint bij het begin
De eerste stap is dan ook vaak het moeilijkst, want welke stap is dat? En hoe groot moet deze dan zijn? Het werkt het sterkst, wanneer de organisatie bereid is om te reflecteren en zich openstelt voor de nieuwe realiteit. Dat gaat stap voor stap en begint bij het begin volgens de mantra: ’strategie – tactiek – operatie’. Nadenken over operationele zaken en je dus beperken (!) wanneer je begint met het opstellen van een strategie gaat je niet helpen. Immers, als je een huis gaat bouwen, begin je toch ook met een fundament en niet met de badkamer? Je mag er dus op vertrouwen dat de inzichten, die je met elkaar creëert, voldoende basis bieden voor een verdere uitwerking op tactisch gebied. Instinctief weet iedereen ook best hoe je dit gezamenlijk kunt realiseren, de vorm waarin is alleen nog niet bekend. Dus wanneer open jij jouw deuren naar de data-gedreven wereld?

Hoe DataMinded wordt jouw bedrijf 2020?
Kijk op www.datamindyourbusiness.com

POSTED IN / DMYBlogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *