11 december 2019 | By DMYB

Data-gedreven het nieuwe jaar tegemoet? Tuurlijk, maar wel vanuit een solide visie à la 2020!

No comments

Veel bedrijven zijn vastbesloten data-gedreven te opereren en ogenschijnlijk maken ze hier stappen in. Een simpele observatie: de visie waarop de data-gedreven cultuur gebaseerd wordt, is veelal dezelfde als die van een paar jaar geleden, en geeft geen aanleiding tot een omslag. Dus wat verandert er dan? Alleen data verzamelen in een CRM, marketing automation of data lake heeft geen zin als je verder niet nadenkt welke data je nodig hebt om data-gedreven beslissingen te kunnen nemen. De vraag is dan: Wat is handig om wel te doen?

Hoe DataMinded is jouw bedrijf?
“We lopen tegen het einde van het jaar, business loopt on target, doelen zijn bereikt”, zul je zeggen. En dat klopt natuurlijk ook. Je kunt vast met een gerust hart straks plaatsnemen aan het kerstdiner met een goed glas wijn uit een even zo goed jaar. Tijd voor reflectie: met trots kijk je terug op datgene wat er is bereikt. En ook voor volgend jaar ziet het er goed uit, je team is compleet dus is het target is goed realiseerbaar. KPI’s als het aantal offertes loopt in de lijn met het aantal bezoeken en het aantal getekende contracten. Je klanten zijn loyaal, je medewerkers ook, er is geen reden tot ongerustheid, ofwel: ‘never change a winning team’…. In 2020 volgt de implementatie van het nieuwe CRM, en de werving van een data scientist. Op weg naar een data-gedreven organisatie. “Ik ben er klaar voor!”, hoor ik je denken. Herkenbaar?

Data vanuit een modern perspectief
We leven in een informatiemaatschappij. De hoeveelheid data die vrijkomt uit het werken met en in allerlei systemen, applicaties en platforms is giga en staat niet in verhouding tot de hoeveelheid beschikbare data van een paar jaren terug. Organisaties, die gebruik maken van 1st, 2nd of 3rd party-data in meerdere bedrijfsprocessen en die ook daarop sturen, krijgen het predicaat data-gedreven organisatie.

Data-gedreven werken biedt volop mogelijkheden voor een innovatieve aanpak van complexe klantvraagstukken. Hierbij moet je juist organisatie breed werken (dat wil zeggen team-, afdeling- en cluster overstijgend). Door tools, apps en andere toepassingen te ontwikkelen, kan data (al dan niet real-time) worden ontsloten, zodat je meer inzicht krijgt die je direct kan vertalen naar de operatie of beleid.

Data-gedreven organisaties werken slimmer, wanneer dit terug te voeren is op een goed ontwikkelde visie & strategie! Natuurlijk gaat dit gepaard met het juist omgaan met vraagstukken als masterdata management, data governance en de beschikking hebben over een heldere ICT-architectuur.

Radicaal anders denken
Maar het begint bij het begin: de creatie van een gezamenlijke stip op de horizon, het met elkaar delen van kennis en inzichten. Slimme bedrijven hollen niet domweg achter de nieuwste (IT-)hype aan; zij volgen niet de mainstream. Succesverhalen van deze bedrijven zeggen helemaal niets over jouw bedrijf. Elke bestuurder, manager en medewerker binnen de organisatie heeft een droom die ze graag willen verwezenlijken. Instinctief weet iedereen ook best hoe zij dit gezamenlijk kunnen realiseren.  Waarom zou je dan niet dit data-enthousiasme en gezond realisme bij elkaar brengen? Deze inzichten plaatsen in een datavisie en datastrategie? Want hiermee vergroot je de mogelijkheden tot inzicht, samenwerking en innovatie. En hiermee kun je beter sturen op KPI’s die passen bij een slimme onderneming.

Ergo, geniet van de feestdagen en kijk tevreden terug op 2019. Maar bedenk ook eens vanuit een gezond en realistisch ambitieniveau wat jouw bedrijf kan laten groeien als data-gedreven organisatie. En laat dat een goed voornemen zijn voor 2020! Wij helpen je daar graag bij.

Want zeg eens zelf: hoe DataMinded gaat jouw bedrijf 2020 in?
Kijk op www.datamindyourbusiness.com

POSTED IN / DMYBlogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *