12 november 2019 | By DMYB

Data gedreven? Uiteraard, maar de business blijft wel achter …..

No comments

Data centraal zetten vergt een radicaal anders denken dat aanzet tot reflectie van het businessmodel van de organisatie. Data centraal zetten vergt ook dat je over alle echelons heen de juiste argumenten ‘moet’ vinden om data optimaal te kunnen benutten voor de groei van de organisatie.

Veel bedrijven zijn onbewust in de big data-hype gestapt zonder na te denken hoe deze te integreren in hun businessmodel en de organisatie. Er is nagedacht over platforms en processen, en men is overtuigd stappen te maken in de digitale transformatie, maar de groei van de business blijft vooralsnog achter.

Reden hiervoor is vaak dat men onvoldoende stil heeft gestaan bij de hieraan gekoppelde cultuur binnen dit veranderproces. Medewerkers in dit proces betrekken bij het datapotentieel is essentieel om het verschil te maken. Voor een fundamenteel en wezenlijk transformatieproces, als reflectie van het businessmodel en data écht centraal zetten, is de betrokkenheid en kennis van medewerkers cruciaal om in te zetten en mee te nemen naar het nieuwe denken.

Hoe DataMinded is jouw bedrijf?
Vraag eens ‘at random’ aan diverse personen vanuit verschillende afdelingen welke 3 hoofdtopics er zijn binnen de datastrategie óf hoe er gezamenlijk wordt gedacht over het monetizen van operationele data. Hoogstwaarschijnlijk zul je ervaren dat er geen eenduidig antwoord is.

Vanuit deze setting zul je geen grote sprongen maken in omzet en marge en zal het op organisatieniveau op zijn best gelijk blijven. Het streven naar en dromen over exponentiële groei blijft dan wel hangen in ‘management by hope’.

Hoe erg is dit? Hoe erg is het wanneer jouw bedrijf zich bevindt in een sector waar de grote tech bedrijven of andere grote spelers hun pijlen op (zullen) richten? Hun enorme slagkracht en ‘big data fundamentals’ kunnen ervoor zorgen dat je voor onaangename verassingen komt te staan. Slechts ‘concurreren-op-prijs’ of ‘concurreren-op-de-relatie’ maakt dat het oude businessmodel geen lang leven beschoren is.

Moderne bedrijven
Deze moderne techbedrijven die veelal pas een jaar of 10 bestaan zijn steevast bezig hun 3e ‘Data & IT architectuur’ op te zetten – mind you! Zij werken met een credo rondom hun (data) strategie die iedere werknemer, al is het midden in de nacht, feilloos kan voordragen met een verve die op het podium van het Concertgebouw niet zou misstaan.

Nu typeren wij deze verhalen graag als luchtkastelen, want deze bedrijven hebben een hoge winstverwachting en maken dat op dit moment niet altijd waar. Toch hoor je alleen maar succesverhalen, wordt er continu in geïnvesteerd, en werken daar de slimste mensen met zeer veel plezier en voldoening.

Deze bedrijven hebben namelijk uitvoerig nagedacht over een ‘scalable data intregrated business model’, dat kennis rondom operationele data direct laat terugvloeien in de keten, of op andere wijze hun data monetizet. Waar ik blij van word is hoe zij hun ‘compelling data story’ op een fantastische wijze hebben uitgedragen. Je kunt nog zo’n goede datastrategie hebben vormgegeven en nagedacht over een exceptioneel ‘monetizable data businessmodel’. Maar wanneer je deze niet beknopt en op een intrigerende, inspirerende en informerende wijze kunt uitdragen. Zal dit niet letterlijk centraal staat in het denken, doen en handelen van alle medewerkers, en is het effect hiervan nihil.

Radicaal anders denken
Het behoeft geen betoog meer dat je iets met data zou kunnen of moeten doen. Waar het over gaat is ambitieniveau, de wens om te innoveren en de visie wat het is dat jouw bedrijf kan laten groeien. En neem van mij aan, dat is niet de implementatie van een nieuw IT-systeem. Je betrekt medewerkers, klanten en de markt met een gedeelde visie en niet met een gedeeld platform.

Betrek ze dan ook bij deze transformatie en gooi het roer radicaal om. Niet zozeer om de koers van jouw bedrijf 180 graden te verleggen, maar wel om de wijze waarop jij jouw ambitie wilt realiseren. Het begint bij jouw medewerkers die vanuit al hun creativiteit en inzet hun dromen samen willen waarmaken.

Bundel deze kennis in een nieuw ‘data gedreven businessmodel’ en laat deze wortelen in een gezamenlijk aansprekend verhaal dat iedereen op energieke wijze kan uitdragen. Hierdoor weten medewerkers, klanten en de markt waar je voor staat, hoe je voor hen kunt  bijdragen aan optimalisatie en wat je hiervoor in petto hebt.

Hoe DataMinded is jouw bedrijf?
Kijk op www.datamindyourbusiness.com

POSTED IN / DMYBlogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *